Selvskade

Self-harm in women with postpartum mental disorders

Psychological Medicine, 2019 Jul 12:1-7. doi: 10.1017/S0033291719001661

Johannsen B.M., Larsen J.T., Laursen T.M., Ayre K., Howard L.M., Meltzer-Brody S., Bech B.H., Munk-Olsen T.

Baggrund

Månederne efter en fødsel repræsenterer en periode i kvinders liv med øget risiko for debut af psykiatriske lidelse som f.eks. fødselsdepression eller fødselspsykose. Studier har vist at op mod 10-15% af alle kvinder i efterfødselsperioden vil opleve én eller anden grad af fødselsdepression, mens 0,1% af nybagte mødre udvikler en fødselspsykose.

Vi ved, at kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse, behandlet i psykiatrisk regi, har en højere overordnet dødelighed sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien. Især dødelighed pga. unaturlige dødsårsager som f.eks. selvmord er øget blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse.

Tidligere selvskade er en af de mest signifikante risikofaktorer for selvmord. Forskning har vist at kvinder i efterfødselsperioden har en øget forekomst af tanker om selvskade. På den anden side, har et tidligere studie fundet en lavere end forventet forekomst af selvskade blandt kvinder generelt i efterfødselsperioden, når man tager den højere andel af psykiatriske lidelser i denne tidsperiode i betragtning.

Derfor var formålet med dette studie at være det første til at 1) kvantificere risikoen for selvskade blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse sammenlignet med andre kvinder fra den danske baggrundsbefolkning samt 2) at undersøge i hvilken grad selvskade blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse øgede risikoen for senere selvmord.

Resultater

Med udgangspunkt i data fra de national danske registre bygger denne undersøgelse på informationer fra over 1,2 millioner danske kvinder, født efter 1. januar 1963 og fulgt indtil 31. december 2016.

Der blev i alt identificeret 1554 kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse, defineret som første psykiatriske indlæggelse eller ambulante kontakt indenfor 3 måneder efter første fødsel. Blandt disse 1554 kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse var der 64 kvinder, der efterfølgende havde mindst en hospitalsregistreret episode af selvskade.

Selvskaderisiko

Kvinder med en behandlingskrævende svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse havde 6 gange højere risiko for at selvskade sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien. 

Risikoen for selvskade blev også sammenlignet med andre grupper af kvinder med psykiatriske lidelser – både mødre med debut af psykiatrisk lidelse udenfor en efterfødselsperiode samt barnløse kvinder med psykiatriske lidelser. Begge disse grupper havde ca. 10 gange højere risiko for at selvskade efter deres psykiatriske diagnose sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien.

Selvmordsrisiko efter selvskade

Ud af de oprindelige 64 kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse der havde selvskadet, begik 5 kvinder efterfølgende selvmord. Dette svarede til en 9 gange højere risiko for at begå selvmord efter en selvskade sammenlignet med mødre der ikke havde været i kontakt med psykiatrien, men som også tidligere havde selvskadet.

Igen sammenlignedes dette resultat med to andre grupper af kvinder med psykiatriske diagnoser. Mødre med debut af psykiatrisk lidelse udenfor efterfødselsperioden og barnløse kvinder med psykiatriske lidelser havde begge 3 gange højere risiko for at begå selvmord efter en selvskade, sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien. Dette vil sige, at blandt gruppen af kvinder med psykiatriske lidelser der havde selvskadet, var kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse de grupper der havde signifikant højest risiko for sidenhen at begå selvmord.

Diskussion

Dette studie viste, at kvinder med debut af svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse generelt selvskader mindre end andre grupper af kvinder med psykiatriske lidelser, men selvskader oftere end mødre uden registreret psykisk sygdom.

Imidlertid tyder resultaterne på, at de kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse der rent faktisk handler selvskadende udgør en specielt sårbar gruppe, når det kommer til risikoen for senere selvmord. I fortolkningen af disse resultater er det vigtigt at være opmærksom på, at analysen bygger på relativt få observerede selvmord blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse. Alligevel understreger dette studie vigtigheden af klinisk fokus på identifikation og selvmordsforebyggelse blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse, især blandt dem der selvskader.