Om projektet

HOPE: Et forskningsprojekt om fødselsdepressioner

Professor Trine Munk-Olsen startede i 2017 HOPE projektet inspireret af lignende projekter i USA og Australien.

Ambitionen for projektet er blandt andet at afdække årsager til, at nogle kvinder og mænd får en fødselsdepression, mens andre ikke gør, samt at udvikle et værktøj til identifikation af kvinder og mænd med særlig stor risiko for at udvikle sygdommen. Desuden forsker vi i kort- og langsigtede konsekvenser af fødselsdepression for både mor, far og barn samt den øvrige familie.

Data til HOPE projektet stammer fra to kilder:

  • Sundhedsplejerskedata: Vi anvender EPDS-data, som sundhedsplejersker har indsamlet i landets kommuner. Disse data vil blive koblet med registerdata.
    Du kan læse mere om EPDS data her.
  • Spørgeskema: Sekundært har vi indsamlet data via et spørgeskema. Besvarelser af spørgeskemaet indeholder EPDS-data samt detaljer om mænd og kvinders mentale helbred i forbindelse med at blive forældre.

Mulighederne for at koble de indsamlede oplysninger om fødselsdepressioner med allerede eksisterende registerdata giver forskere på HOPE projektet nogle helt unikke muligheder for at bidrage med vigtig viden om fødselsdepressioner.

Projektet er blandt andet finansieret gennem bevillinger fra Aarhus Universitets Forskningsfond, Fabrikant Vilhelm Petersen og hustrus Mindelegat samt Lundbeckfonden.

De nødvendige tilladelser til at gennemføre projektet er givet fra Aarhus Universitet, Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Midt.

Læs mere om projektet