Hvem udvikler fødselsdepression?

Fødselsdepressioner observeres over hele verden blandt alle grupper af kvinder og mænd, uanset alder, race eller uddannelsesniveau. Omkring 11-14% af nye mødre og op mod 5-10 % af alle fædre, vil få en fødselsdepression indenfor de første uger og måneder efter fødslen. Hos nogle kvinder og mænd kan symptomerne starte sent i graviditeten.  Symptomerne varierer fra milde til svære, men inkluderer bl.a. tristhed, overdreven bekymring og følelsen af at være en dårlig forælder. Nogle gange vil den enkelte mor eller far have følelsen af at noget er galt, andre gange er det pårørende (partner, venner eller bedsteforældre) som først får mistanke om at moren eller faren har en fødselsdepression.

Uanset hvilke symptomer der opleves, og hvornår de opstår, er det vigtigt at søge hjælp, hvis man som mor, far eller pårørende har mistanke om en fødselsdepression.

Alle kvinder og mænd kan få en fødselsdepression, men forekomsten er højere, hvis man tidligere har haft en depression eller anden psykiatrisk lidelse som f.eks. spiseforstyrrelse, angst eller bipolar lidelse. Hos kvinder er risikoen ligeledes større, hvis de er førstegangsfødende eller er unge. For mænd har det ægteskabelige forhold, samt det om partneren har en depression, en betydning for deres risiko for at udvikle en fødselsdepression.