Incidens og prævalens

Perinatal psychiatric episodes: a population-based study on treatment incidence and prevalence

Translational Psychiatry (2016) 6, e919; doi:10.1038/tp.2016.190; published online 18 October 2016

Munk-Olsen T, Maegbaek ML, Johannsen BM, Liu X, Howard LM, di Florio A, Bergink V, Meltzer-Brody S

Introduktion

Denne artikel omhandler incidensen og prævalensen (se faktaboks) af psykiske episoder under graviditeten og i efterfødselsperioden, hvor patienterne er behandlet ambulant, medicinsk hos egen læge eller under indlæggelse. Artiklen benytter sig af informationer indhentet fra danske sundhedsregistre i perioden 1/1-1955 og 1/1-1998 og ser på førstegangs- så vel som tilbagevendende tilfælde af psykiske episoder. Disse psykiske episoder dækker over mange forskellige tilstande og sværhedsgrader af symptomer. Derudover diagnosticeres og behandles sygdommene forskelligt afhængig af hvor kvinderne udredes og behandles. Dette gør det svært at klarlægge antallet af nye tilfælde (incidensen), fordi kvinder behandles i forskellige sektorer af sundhedsvæsenet. Ligeledes er det svært at differentiere mellem førstegangsepisoder og tilbagevendende episoder af psykiske tilstande, hvorfor incidensen og prævalensen kan blive sammenblandet. Fra et sundhedsfagligt synspunkt er det vigtigt at skelne mellem hvem der i princippet allerede har en given sygdom, og for hvem det er første gang at symptomerne optræder. Samlet set forsøger denne artikel at svare på: omfanget af psykiske episoder i graviditeten og i efterfødselsperioden i det danske sundhedssystem, herunder ambulant behandling, behandling under indlæggelse og medicinsk behandling hos patientens egen læge. Derudover sammenligner artiklen antallet af førstegangsepisoder med tilbagevendende episoder.

Resultater

Baseret på informationer fra 822.439 børn født af 491.242 mødre er incidensen og prævalensen af fødselsrelaterede psykiske lidelser i forskellige behandlingskontekster blevet nærstuderet.

Psykiatrisk behandling under indlæggelse

Både førstegangs- og tilbagevendende psykiske episoder, som bliver behandlet under psykiatrisk indlæggelse, er hyppigst inden for de første måneder efter fødslen, og for begge er den lavest måneden før fødslen.

Ambulant behandling i psykiatrisk regi

Mellem dag 31 og 60 efter fødslen var incidensen af førstegangs psykiske episoder størst. Næsten det samme gør sig gældende for dem med tilbagevendende psykiske episoder, hvor tidsperioden mellem dag 31 og 90 har den største incidens.

Praksissektorleveret medicinsk behandling

Hyppigheden er størst inden for de første måneder efter fødslen for de som får udleveret antidepressiv og antipsykotisk medicin for første gang. Ligeledes ses også en signifikant stigning af ordinationer i efterfødselsperioden sammenlignet med graviditetsperioden.

Incidens og prævalens af psykiske episoder under graviditet og i efterfødselsperioden

Den overordnede beregning af incidensen 0-3 måneder efter fødslen for psykiske episoder behandlet under psykiatrisk indlæggelse er 0,64 per 1000 fødsler. Til sammenligning er incidensen 7,72 per 1000 fødsler for psykiske episoder behandlet i praksissektoren med antidepressivt eller psykotisk medicin.

Diskussion og konklusion af resultaterne

Resultaterne viser, at en fødsel kan udløse alvorlige psykiske episoder. En hurtig stigning af primært psykiske episoder under indlæggelse ses kort efter fødslen. De første måneder efter fødslen er stærkt forbundet med den højeste risiko for psykiske episoder for både førstegangs- og tilbagevendende episoder. For disse patienter bør forebyggelse og behandling være en mulighed og igangsættes hurtigst muligt. Det gælder især patienter, som har en forhistorie med bipolar sygdom eller efterfødselspsykose. Den forebyggende behandling kan bestå af en fødselsplan, forebyggende medicin, søvnstrategier og psykisk støtte.

Studiet her viser en markant lavere andel af medicinsk behandling til gravide end til kvinder i efterfødselsperioden. Dette kan blandt andet skyldes, at danske læger er mere tilbageholdende, når det gælder ordinering af medicin til gravide på grund af risikoen for fosterskader. Det kan heller ikke udelukkes, at efterfødselsperioden blot er en markør for, hvornår der iværksættes medicinsk behandling ved lette til moderate depressioner, således at symptomer der allerede er begyndt før fødslen, først bliver medicinsk behandlet efter fødslen af hensyn til fostret. I begge tilfælde vil det være bekymrende, da ubehandlet depression eller andre psykiske lidelser er forbundet med en øget selvmordsrisiko blandt nybagte mødre.