Dødelighed

All-Cause Mortality in Women With Severe Postpartum Psychiatric Disorders

The American Journal of Psychiatry, 20160304, Jun 1, 2016, vol. 173, no. 6, pp. 635-642

Johannsen, B.M., Larsen, J.T., Laursen T.M., Bergink, V., Meltzer-Brody, S. and Munk-Olsen, T.    

Introduktion

Senere års forskning har konstateret en alarmerende overdødelig blandt psykiatriske patienter, med en forventet levealder der er 15-20 år kortere end for den resterende danske baggrundsbefolkning.

Vi ved, at kvinder i de første måneder efter en fødsel, har en øget risiko for at debutere med en psykiatrisk lidelse der nødvendiggør enten indlæggelse eller ambulant behandling i psykiatrien. Britiske nationale opgørelser over dødeligheden blandt mødre har også vist, at selvmord er én af de førende dødsårsager blandt disse kvinder. Tidligere forskning har bekræftet en øget risiko for selvmord blandt kvinder med svær efterfødselsrelateret psykiatrisk lidelse. Men før nu har den overordnede dødelighed blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse ikke været belyst. Derfor var formålet med dette studie, at undersøge den overordnede dødelighed, af både naturlige- og unaturlige dødsårsager blandt kvinder med debut af svær efterfødselsrelateret psykiatrisk lidelse. 

Resultater

Dette studie byggede på registerdatainformationer fra mere end 1,5 millioner danske kvinder. Blandt disse udviklede 2,699 mødre svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse indenfor 3 måneder efter en barnefødsel.  

Overordnet dødelighed

Sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien havde mødre med svær fødselsrelateret psykiatriske lidelse over 3 gange højere overordnet dødelighed. Denne øgede dødelighed svarede til dødeligheden der fandtes blandt mødre med psykiatriske lidelser urelateret til efterfødselsperioden. Dødeligheden blandt barnløse kvinder med psykiatriske var dog 6 gange højere sammenlignet med mødre uden kontakt psykiatrien og udgjorde derfor den sammenligningsgruppe med højest dødelighed. Dette 1:2 forhold i dødeligheden blandt mødre og barnløse kvinder var ikke begrænset til kvinder med psykiatriske lidelser, men blev også observeret blandt sammenligningsgrupperne uden kontakt til psykiatrien.

Selvmordsrisiko

Yderligere undersøgte dette studie kvindernes risiko for at begå selvmord. Kvinder med svær fødselsrelateret psykiatriske lidelse havde sammen med gruppen af barnløse kvinder med psykiatriske lidelser den signifikant højeste relative risiko for at begå selvmord indenfor det første år efter deres diagnose, når man sammenlignede med livstidsrisikoen for at begå selvmord blandt raske mødre. Ud over det første år efter diagnosen, var selvmordsrisikoen for kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse igen sammenlignelig med risikoen blandt mødre med debut af psykiatriske lidelse udenfor efterfødselsperioden. Imens havde barnløse kvinder med psykiatriske lidelser den signifikant højeste langsigtede risiko for at begå selvmord blandt alle tre grupper af kvinder med psykiatriske lidelser.

Diskussion

Kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse har en øget dødelighed sammenlignet med mødre uden kontakt til psykiatrien. Helt overordnet viser dette studie, at psykiatriske lidelser påvirker den overordnede dødelighed for patienterne negativt, men det at være mor har en positiv effekt på dødeligheden, da barnløse kvinder havde dobbelt så høj dødelighed – uafhængigt af psykiatriske diagnoser. Dermed understreger dette studie det komplekse sammenspil af faktorer, der kan have indflydelse på den langsigtede prognose for kvinder med fødselsrelaterede psykiatriske lidelser.

Angående selvmordrisikoen sås dog en meget høj relativ risiko det første år efter diagnosen af svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse. I fortolkningen af disse resultater må man holde sig for øje, at der er tale om en høj relativ risiko, da det absolutte antal af selvmord heldigvis er lille. Men resultat er tankevækkende, da det per definition er kvinder der dør fra deres små børn. Derfor tyder resultaterne af dette studie på, at det fortsat er vigtigt, at have klinisk fokus på forebyggelsen dødelighed og især selvmord blandt kvinder med svær fødselsrelateret psykiatrisk lidelse.