Om projektet HELP

Omkring 5% af kvinder i den reproduktive alder har ADHD, men viden om både graviditets- og efterfødselsforløbet hos kvinder med ADHD er utilstrækkeligt. Kvinder er generelt i øget risiko for at udvikle mentale helbredsproblemer i løbet af en graviditet grundet fysiske, følelsesmæssige og social forandringer forbundet hermed, men især kvinder med en eksisterende psykiatrisk diagnose er i risiko for at udvikle en fødselsdepression. Kvinder med en ADHD-diagnose udgør derfor en gruppe af særligt udsatte i forhold til at udvikle yderligere mentale helbredsproblemer i forbindelse med en graviditet. Samtidig findes der på nuværende tidspunkt kun begrænset information om, hvordan ADHD-medicin påvirker mor og barn under graviditeten, samt hvilken rådgivning og vejledning kvinder med ADHD kan have brug for under en graviditet.

HELP-projektet består af en forskningsdel og en praksisdel. I forskningsdelen undersøges risikoen for udvikling af fødselsdepression hos mødre med ADHD samt betydningen af at bruge ADHD-medicin under graviditeten for mor og barn. Her gøres der brug af oplysninger fra de danske sundhedsregistre. Forskningsresultaterne vil bidrage til evidensbaserede anbefalinger i svangreomsorgen for gravide med ADHD.

Praksisdelen i projektet består af udvikling og afprøvning af et rådgivningsprogram til gravide og nye mødre med ADHD og sker i et samarbejde mellem forskerne i HELP og ADHD-foreningen. Rådgivningsprogrammet vil sikre kvinder med ADHD en bedre rådgivning i forbindelse med deres graviditet med det formål at forebygge forværring af ADHD-symptomer samt udvikling af fødselsdepression. Rådgivningsprogrammet, som bliver forankret i ADHD-foreningen, udfylder et hul i de eksisterende tilbud til sårbare gravide. På lang sigt vil HELP betyde en forbedring af det mentale helbred hos kommende generationer af kvinder med ADHD, deres børn og familier.

HELP-projektet er finansieret af Sygeforsikring ”danmark”.

Referencer

  • Howard LM, Molyneaux E, Dennis C-L, Rochat T, Stein A, Milgrom J. Non-psychotic mental disorders in the perinatal period. Lancet (London, England). 2014;384(9956):1775-1788. doi:10.1016/S0140-6736(14)61276-9
     
  • Meltzer-Brody S, Howard LM, Bergink V, et al. Postpartum psychiatric disorders. Nat Rev Dis Prim. 2018;4:18022. doi:10.1038/nrdp.2018.22